Forumindex
Svenskt undulatforum
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem   ProfilProfil   Logga inLogga in 

Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   


Fåglar kan också drabbas av diabetes!

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Hälsa och sjukdomar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
jojjo
Forumvän
Registreringsdatum: 03 november 2007
Inlägg: 15027
Ort: Tranemo
InläggPostat: 2014-10-24 21:05:02    Rubrik: Fåglar kan också drabbas av diabetes! Svara med citat

Diabetes hos oss människor vet vi ju finns och även hos hund, katt och andra djur. Men visste ni att även fåglarna kan drabbas av diabetes? Dom drabbas inte alls på samma vis som vi människor och här tas upp mer om det.........

Diabetes drabbar även fåglar men inte på samma sätt som hos oss människor eller däggdjur. fåglar har inte insulinbrist utan en överproduktion av glucagon som är ett hormon som stödjer och ökar sockermängden i blodet genom att öka nedbrytningen i levern, det gör att blodsockernivåerna stiger kraftigt. Denna diabetes heter även Diabetes mellitus och är faktiskt en sjukdom som involverar bukspottkörteln.
Vad som orsakar diabetes hos fåglar är okänt. Vissa spekulerar att vikt, kost och ärftlighet är faktorer som gör att fåglar får det. Det är vanligast hos nymkakaduor, undulater och tukaner.

Symptomen
Är att fågeln kissar ovanligt mycket, går ner i vikt trotts att den äter hela tiden. det beror på att fågeln inte kan ta tillvara på kolhydraterna från kosten och känner sig då hungrig hela tiden. kroppen bryter då ner fågelns egna proteiner och kroppsfett. man kan behandla med insulin som ges 2 gånger dagligen i bröstmuskeln men det är oftast stressigt för fågeln och jobbigt för ägaren samt att fågelns kropp bryter ner insulinet snabbar än däggdjur.
Man sätter också in en strikt pelletsdiet så man kan hålla koll på vad fågeln äter. Viktigt också att kolla över pelletsen så inte den har för stor andel socker i sig om fågeln med diabetes har en pelletsdiet. Många pellets innehåller oftast en hel del socker så hör med veterinär vilken dom rekommenderar till just din fågel som drabbats.
Insulinchocker på en fågel kan ge muskelkramper och fågeln hamnar i koma eller dör. dom drabbas också oftare och lättare av infketioner som kan drabba dom illa. oftast är det bäst att låta fågeln somna in.

Väljer man att låta sin fågel leva med sin diabetes finns det saker man som ägare bör tänka på och det är också mycket viktigt att tänka på varje dag i fågelns resterande liv. Fågeln skall få en kost med lågt intag av kolhydrater. Många kolhydrater bryts ner till enkla sockerarter under matsmältningen, så det är viktigt för att kontrollera diabetesen hos sin fågel. Det är också viktigt att erbjuda en kost med mat som innehåller lågt om socker. Regelbundna matvanor är också viktigt där fågeln inte går utan mat för länge precis som för oss människor med diabetes.
Vissa kolhydrater är nödvändiga för livet, så de bör inte elimineras helt från kosten. Det är också viktigt att mängden av daglig aktivitet och träning för en diabetiker fågel regleras för att hålla blodsockernivåerna inom normala gränser. Lågt blodsocker kan orsaka skakningar, blek, kall hud, ångest och kan även utvecklas till hypoglykemiska kramper och död. Vid första tecken på hypoglykemi, bör något som innehåller enkla sockerarter administreras (men inte choklad eller koffein innehåller produkter).

Kost för drabbade diabetes fåglar
Grönsaker,Groddar, Baljväxter (gröna och röda linser), Odlade skott, fullkornsprodukter (då och då), bär då och då.

Kost att undvika för en diabetiker-fågel
när det gäller drabbade diabets-fåglar är dom snabba kolhydraterna samt sockerrika saker som då är dessa produkter:
Frukt, Godisstänger, Kokt potatis, Majs, Riskakor, Vit kokt pasta, Vitt kokt ris, Vitt mjöl (bröd), Ärtor.


Info funnen här
http://www.birdchannel.com/bird-diet-and-health/bird-diseases/bird-diabetes.aspx
http://www.exoticpetvet.net/avian/diabetes.html
http://www.petmd.com/bird/conditions/endocrine/c_bd_Hormonal_Disorders_and_Diabetes_Mellitus
_________________
matte och alla hennes änglar önskar er en bra dag<3<3
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida Yahoo Messenger MSN Messenger
jojjo
Forumvän
Registreringsdatum: 03 november 2007
Inlägg: 15027
Ort: Tranemo
InläggPostat: 2014-10-24 22:28:36    Rubrik: Svara med citat

Mer saker som är bra att ge fåglar med diabetes i kosttillskottsväg men också annat

- Blåbär Är otroligt antioxidant-rika och bären innehåller också rikligt med A, C, E och B6-vitaminer, kalcium, kalium, fosfor, järn och magnesium. Bären i sig har knappast någon direkt blodsockerreglerande verkan men de innehåller rikligt med antioxidativt verkande anthocyaoncider som är oerhört viktiga för fåglar med diabetes men bären förekommer i flera huskurer vid diabetes. C-vitaminförekomsten i blåbär är hög och antioxidanterna i blåbären har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och verkar skyddande. Blåbär ökar även fas-2-leveravgiftning.
Vilket är bra för våra fåglar, särskilt när dom får mediciner. I denna fas förs giftiga ämnen intagna eller kroppsegna restprodukter samman med med de förråd av avgiftande mineral, vitaminer som fåglarna har i kroppen. Denna process gör så att de ämnen som skadar kroppen blir vattenlösliga och alltså kan föras ut från kroppen. Precis som våra sjuka fåglar behöver hjälp med när dom är sjuka.

- B-vitamindroppar för häst Dessa b-vitaminer är mycket bättre än något annat preparat ute på marknaden. Fåglarna förlorar väldigt snabbt b-vitaminer precis som mineraler när dom är sjuka då kroppen jobbar så intensivt och b-vitaminerna är vattenlösliga och kissas ut ganska så snabbt när dom är sjuka. B-vitaminer stimulerar bland annat deras ämnesomsättning, immunsystem och celldelning, hjälper bland annat fåglarnas kropp att ta upp energi ur maten och bryter ned fett, kolhydrater och protein.
B-vitaminerna ser dessutom till att fjädrar, hud och klor håller sig starka och friska, dom skyddar mot miljögifter och fungerar var och en som delenzymer, eller koenxymer, och samarbetar inbördes i en kedja av kemiska enzymreaktioner, dom ökar också effekten av andra vitaminer som intas, det vill säga A, E, och C-vitaminernas verkan blir större om fåglarna samtidigt får i sig tillräckligt med B-vitaminer. Så allt som allt är b-vitaminerna super viktiga för fåglar med diabetes för att hjälpa till att bryta ner maten på bästa sätt.

- Enzymer Mag och tarmfloran är oerhört viktig för att vi och våra fåglar skall hålla sig friska, pigga och starka. God tarmflora och matsmältning sammankopplas med god hälsa, önskat näringsupptag och flertalet av kroppens viktiga funktioner. Enzymbrist, låg produktion av magsyra och en irriterad tarmslemhinna kan således ge upphov till näringsbrister och autoimmuna sjukdomar. Dessa är oerhört viktiga för en diabetesfågel.
Enzymer finns i: Aloe vera juice, Bär, Bipollen (liten mängd då och då), Frukt (liten mängd), Grönsaker, Groddar, Laktosfri keso, Korngräs, Odlade skott, Spirulinapulver, Vetegräs, Yoghurt och äppelcidervinäger,Örter.

- Havre och korn är rika på gelbildande fibrer, så kallade betaglukaner som kan sänka förhöjda kolesterolvärden och ge jämnare blodsocker- och insulinnivåer för fåglar med diabetes så det är bra att ha i kosten. Det är bra för alla, men särskilt för diabetiker människa, djur eller fågel.
Havregrynsgröt och kokta korngryn är därför bra inslag i diabeteskosten. Betaglucare är rikt på betaglukaner från havre, Aktiv heart är rikt på betaglukaner från korn. De kan hjälpa till att jämna ut blodsockerkurvan efter måltiderna.

- Kanel har positiv påverkan på blodcirkulation, matsmältning, andningsvägar och urinvägar. Studier har visat att kanel kan ha en sänkande effekt på både blodsocker och blodfetter.

- Korngräspulver är ett av de mest väl sammansatta födoämnena näringsmässigt som naturen har att erbjuda. Korngräs är en mycket alkaliserande föda som hjälper kroppen på både människor och djur till att återställa en bättre syra/bas balans som ju går förlorad när fågeln är sjuk. Den förser dessutom kroppen med ett brett urval av naturliga mineraler, vitaminer och enzymer och hela 18 aminosyror också något dom behöver extra av när dom är sjuka.
Korngräset är speciellt rik på betakaroten som är förstadiet till a-vitamin. Den är också rik på just vitamin A men också vitamin B1, B2, B12, vitamin C. Den är också rik på mineralerna kalcium, järn och kalium samt folsyra, men inte nog med det är gräset rikt på klorofyll (växternas blod) som renar vårat och våra djurs blod och stärker immunförsvaret, kostfiber finns det också mycket av.

- Omega 3 Omega 3 heter den grupp fettsyror som anses vara bland de nyttigaste fetterna för kroppen. Nu mer vet de flesta att Omega 3 är bra för kroppen och hälsan så också för våra fåglars kroppar samt hälsa och det är viktigt att dom får det då och då som en del av den varierade kosten, särskilt för diabetesfåglar där det har visat positiv effekt på människor med diabetes.
Nyare forskning har visat att en balanserad omega 3 och 6 fettsyror i kosten är bra för en mängd kroppsfunktioner. När dessa omega fettsyror finns i rätt proportioner och är balanserad hjälper det immunförsvaret och kroppens förmåga att reagera på sjukdomar och precancerösa tillstånd. Detta innebär att immunceller kan bekämpa infektioner och inte överreagera.
Omega 3 finns i: Gröna bladgrönsaker, Hampafrön, Kiwi, Kokt ägg, Korngräs, Linfröolja, Solrosolja, Vissa nötter, Vetegrodds-olja, Vetegräs.

- Schindele's mineraler I detta preparat har det har analyserat mer än 30 grundämnen. De viktigaste mineralerna är bland annat kisel, kalium, kalcium, magnesium, mangan, zink, molybden och krom. Mineralet består enbart av lättsmält stenmjöl och mineraler är ju också vad fåglarna förlorar när dom är sjuka. Det är väl känt att diabetes och andra sjukdomar är relaterade till betydande mineralbrister och obalanser så det är viktigt att erbjuda just ett bra mineral dagligen som fåglarna kan få äta av när dom känner behovet.

- Äppelcidervinäger Genom att ge sin fågel äppelcidervinäger i maten och i vattnet regelbundet hjälper fågeln genom att sänka dess blodsockernivåer och eventuella skadliga blodfetter samt hjälper fåglarna i sin hungerkänsla och hjälper den att känna sig mätt längre.
Äppelcidervinäger innehåller också ätiksyra, aminosyror, vitaminer så som Vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin C, vitamin B6, vitamin E, betakaroten, vitamin P (flavonoider) mineraler så som Kalium, kalcium, magnesium, fosfor, klor, natrium, svavel, koppar, järn, kisel, fluor och antioxidanter, många bra grejer för en fågel med diabetes.
_________________
matte och alla hennes änglar önskar er en bra dag<3<3
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida Yahoo Messenger MSN Messenger
Fenix
Stammis
Registreringsdatum: 29 februari 2012
Inlägg: 1824
Ort: Skellefteå
InläggPostat: 2014-10-24 22:56:24    Rubrik: Svara med citat

Otroligt intressant om diabetes!

Spännande att B-vitamin ökar upptaget av vitamin A, C och var det E?
Jag ska läsa om och kolla det med det här var spännande! Very Happy
_________________
//Maria

Tilda, Malte, Agaton, Perry, Viola, Isak, Humlan, Palle, Blutten , Leeloo, Aqua och Lilla Åskan säger hej!
Vila i frid, Fenix, Majvi och Blomman.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Pelle
Stammis
Registreringsdatum: 07 april 2010
Inlägg: 2142
Ort: Arvika
InläggPostat: 2014-10-25 10:26:17    Rubrik: Svara med citat

http://www.exoticpetvet.net/avian/diabetes.html

Här är en sida av en fågelveterinär som själv haft en nymf med diabetes som beskriver sjukdomen och behandlingen.

Spännande ämne jojo!
_________________
Hälsningar Pelle, Kicki och Emma

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
jojjo
Forumvän
Registreringsdatum: 03 november 2007
Inlägg: 15027
Ort: Tranemo
InläggPostat: 2014-10-25 15:58:15    Rubrik: Svara med citat

ja, verkligen spännande Very Happy den sidan är bra tycker jag då han beskriver det bra och hur man kan faktiskt ha dom små liven kvar i livet även fall dom har diabetes Very Happy så allt hopp behöver inte vara ute enligt mig Smile


// Johanna.
_________________
matte och alla hennes änglar önskar er en bra dag<3<3
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida Yahoo Messenger MSN Messenger
Fenix
Stammis
Registreringsdatum: 29 februari 2012
Inlägg: 1824
Ort: Skellefteå
InläggPostat: 2014-10-25 20:46:35    Rubrik: Svara med citat

Precis Jojjo, allt hopp behöver inte försvinna för en sådan diagnos. Very Happy
_________________
//Maria

Tilda, Malte, Agaton, Perry, Viola, Isak, Humlan, Palle, Blutten , Leeloo, Aqua och Lilla Åskan säger hej!
Vila i frid, Fenix, Majvi och Blomman.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Pelle
Stammis
Registreringsdatum: 07 april 2010
Inlägg: 2142
Ort: Arvika
InläggPostat: 2014-10-25 20:50:01    Rubrik: Svara med citat

Men det är väl ändå en ovanlig diagnos? Har någon här hört talas om en fågel med diabetes?
_________________
Hälsningar Pelle, Kicki och Emma

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
jojjo
Forumvän
Registreringsdatum: 03 november 2007
Inlägg: 15027
Ort: Tranemo
InläggPostat: 2014-10-25 22:47:58    Rubrik: Svara med citat

jag har hört om några fall på facebook på dom många forumen för fågelälskare Very Happy så det är inte jätte ovanligt, det blir vanligare och vanligare för att folk inte förstår vidden av vad kosten kan ställa till med på våra älskade fåglar om man inte läser på ordentligt på alla plan för att ta reda på vad alla komponenter gör i fågelkroppen och med komponenter menar jag alla vitaminer och mineraler, fibrer, antioxidanter, proteiner, salter, nyttiga fetter, omega 3+6, enzymer, jod och kalk, även kolhydraterna vad dom gör i fågelkroppen vilket är mestadels onytta om vi inte förstår och läser på Smile
Så åter igen håller jag själv på att fåglar är inte bara djur i bur dom är så mycket mer och har man djur måste också viljan att lära sig också finnas med i bilden, annars kan man räkna med sjuka fåglar Rolling Eyes


// Johanna.
_________________
matte och alla hennes änglar önskar er en bra dag<3<3
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida Yahoo Messenger MSN Messenger
Lima
Moderator
Registreringsdatum: 01 september 2009
Inlägg: 4341
InläggPostat: 2014-10-26 00:40:22    Rubrik: Svara med citat

Pelle skrev:
Men det är väl ändå en ovanlig diagnos? Har någon här hört talas om en fågel med diabetes?


Jo det är ganska vanligt tyvärr, kanske mer vanlig diagnos hos undulater än vad det är hos de större papegojarterna som det inte har avlats lika mycket och hårt på dock.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Pelle
Stammis
Registreringsdatum: 07 april 2010
Inlägg: 2142
Ort: Arvika
InläggPostat: 2014-10-26 08:08:53    Rubrik: Svara med citat

Men nu måste vi bena ut detta: vilken typ av diabetes pratar vi om? Den med överdriven glukagonproduktion eller den som beror på övervikt och för lite motion?
_________________
Hälsningar Pelle, Kicki och Emma

Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Hälsa och sjukdomar Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron
Sidan tog 0.58 sekunder att ladda.