Forumindex
Svenskt undulatforum
 
 Vanliga frågorVanliga frågor   SökSök   MedlemslistaMedlemslista   AnvändargrupperAnvändargrupper   Bli medlemBli medlem   ProfilProfil   Logga inLogga in 

Logga in för att läsa dina meddelandenLogga in för att läsa dina meddelanden   


Viktigt att hålla koll på avföringen/spillningen!

 
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Hälsa och sjukdomar
Föregående ämne :: Nästa ämne  
Författare Meddelande
jojjo
Forumvän
Registreringsdatum: 03 november 2007
Inlägg: 15027
Ort: Tranemo
InläggPostat: 2014-11-01 11:23:03    Rubrik: Viktigt att hålla koll på avföringen/spillningen! Svara med citat

Det är viktigt att studera undulaternas avföring som kallas för spillningen då man oftast genom den kan se hur fågeln mår och lätt se förändringar. det finns också en sak som kan uppstå när en fågel har diarré vid namn clag och kan sluta illa om man inte vet hur man gör. Här tas upp mer om det hela........

Det är viktigt att studera undulaternas avföring som kallas för spillningen då man oftast genom den kan se hur fågeln mår och lätt se förändringar. fåglar har en snabb matsmältning, mycket kortare än en människa. det som man fram för allt skall hålla koll på är avföringens färg, lukt och mängd. undulater bajsar ungefär 35-50 gånger om dagen. Så ändrar avföringen färg, konsistens och innehåll är det ett tecken på att fågeln är sjuk. Det finns tre delar i spillningen:

Den flytande urindelen skall vara klar och färglös, den fasta urindelen skall vara krämvit nästan lite kalkig, den skall inte vara gul eller grön!! den sista delen i spillningen avföringen skall inte innehålla osmälta frön och växtdelar eller lukta illa. Tänk på att morötter, rödbettor, blåbär mm. kan ge krafitga färg-förändringar i spillningen! äter undulaterna frön brukar färgen på spillningen vara grön eller svart och äter dom pellets är spillningen mer brunaktig.

Vid Fettlever förändras urarter och urin på fågeln och får en färgförändring till gult eller grönt.


Diarré är en av de vanligaste symptom som ses hos sjuka undulater, faktiskt kan det vara det enda tecknet på sjukdom och det är viktigt att studera avföringen hos våra fåglar och känna igen tecknen på det. Detta kan vara milt och inte jätte farligt men kräver behandling men det kan också bli allvarligt och då dödligt.

Diarré leder till förlust av vätska så att fågeln kan dehydratiseras (avspjälkas på vatten, bli uttorkad), detta kan leda till förlust av salter och mineraler hos fågeln som i sin tur kan leda till allmän svaghet.
Är detta långvarigt kan detta störa matsmältningen eller fågeln inte få i sig sin mat vilket leder till viktminskning och eventuell svält.

Något som inte många fågelägare med sjuka fåglar vet om är att det finns en komplikation av diarrén som är att spillning kan bli klibbiga och fastna runt fjädrarna och då runt kloaken (rumpan). detta kallas för clag som är det tillstånd i vilket spillning ackumuleras (gradvis, under längre tid) runt och över kloaken, sådan spillning (avföring) bildar sedan en torr hård massa som hindrar passage av avföring och urin på utsidan och restprodukterna/avföringsavfallet samlas inuti fågeln och leder till döden inom några dagar om inget görs åt saken.
En annan komplikation av diarré är att skador på tarmarna ibland påverkar bukspottkörteln genom att blockera dess kanal till tarmen. Bukspottkörteln utsöndrar en hel del matsmältningsenzymer och om dessa inte komma in i tarmen och till matsmältningen blir då matsmältningen betydligt nedsatt.

Om inte fågeln ses underifrån kan detta missas om det inte är mycket stora clag, därför är det ytterst viktigt att även hålla koll på vad som händer i rumpan på fågeln. Och hur många entusiaster titta på fåglar på detta sätt? Inte alls många, det är inte heller många som känner till vad clag gör med fågeln.
Drabbade området med clag måste rengöras. Den torra clagen ska inte dras av utan mjukas upp i vatten och försiktigt avlägsnas. Om borttagningen försenas kan fågeln dö, men fågeln kan fortfarande dö även efter att claget tagits bort då avfallsprodukter kan ha samlats i fågelns systemet.

Claget måste avlägsnas minst två gånger om dagen tills fågeln fått medicin och tills medicinen kommit igång att börja verka och inget clag ses i kloaköppningen. Därför är det en god idé att sätta fågeln i en liten bur där den lätt kan fångas. Huden under claget är oftast inflammerad och öm och göra så mer clag fastnar i fågeln. Man kan smörja fågeln med t ex cocosolja eller annan olja för att mjuka upp området lite grann och göra så fågeln känner sig lite mer bekväm.

Det finns en mängd orsaker till varför clag uppstår så också diarré, enterit ( inflammation i tunntarmen som orsakas av bakterie- eller virusinfektion eller bakteriegifter), olika typer av cancer, megabacterios, svampinfektioner i muskelmagen, inflammerad lever och maskangrepp. Vilket veterinär kommer att behandla beroende på vilken/vilka sjukdomar det är.
Tänk också på att om fågeln äter mat den inte äter så ofta eller förorenad mat kan leda till diarré, så även vattniga livsmedel så som sallad eller för mycket frukt eller fågeln dricka stora mängder mjölk eller oljiga vätskor.

Hur man bör gå till väga med en fågel som lider av Diarré
Den drabbade fågeln bör hållas varm då allvarligt drabbade fåglar drabbas och dör mer av hypotermi än själva sjukdomen eftersom de saknar tillräckliga energireserver för att hålla sig varma, i de som avger värme kommer bevara deras energiförsörjning. Det är viktigt att hela tiden besörja den sjuka fågeln vatten, dricker inte fågeln av vattnet måste man ingripa och ge fåglarna via en spruta och i munnen flera gånger om dagen.

Man kan då blanda med vattnet dextrosol, en liten nypa salt, ett bra mineralpulver, och ju fler mineraler i pulvret ju bättre är det samt probiotika, denna blandning är för att få i fågeln det förlorade saltet, mineralerna, få igång goda bakterier hos fågeln samt få upp energin på fågeln. Tänk också på att probiotika spelar en väldigt viktig roll för att få till goda bakterier i tarmen hos fågeln och för att få igång magen på fågeln. Även svart te sägs vara bra för dessa sjuka fåglar.

En del av infon funnen här

http://www.bestofbreeds.net/wbo/article13.htm

http://www.49w.us/article_baker01.htm
_________________
matte och alla hennes änglar önskar er en bra dag<3<3
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande Skicka e-post Besök användarens hemsida Yahoo Messenger MSN Messenger
Fenix
Stammis
Registreringsdatum: 29 februari 2012
Inlägg: 1824
Ort: Skellefteå
InläggPostat: 2014-11-01 14:57:59    Rubrik: Svara med citat

Hjälper det egentligen att ge Probiotika i form av exempelvis bioplus?

Jag ger det för att hjälpa dem att ha en bra tarmflora men har undrat ibland om det är någon vits... Rolling Eyes
_________________
//Maria

Tilda, Malte, Agaton, Perry, Viola, Isak, Humlan, Palle, Blutten , Leeloo, Aqua och Lilla Åskan säger hej!
Vila i frid, Fenix, Majvi och Blomman.
Till överst på sidan
Användarens profil Skicka personligt meddelande
Visa inlägg nyare än:   
Skapa nytt ämne   Svara på ämnet    Forumindex -> Hälsa och sjukdomar Alla tider är GMT + 1 timme (svensk normaltid)
Sida 1 av 1

 
Hoppa till:  
Du kan inte skapa nya inlägg i det här forumet
Du kan inte svara på inlägg i det här forumet
Du kan inte ändra dina inlägg i det här forumet
Du kan inte ta bort dina inlägg i det här forumet
Du kan inte rösta i det här forumet


Skapa forum | Supportforum | Användarvillkor | Integritetspolicy | Cookiehantering | Kontakta oss |
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Swedish translation by phpBB Sweden and Virtuality © 2003-2005
Igloo Theme Version 1.0 :: Created By: Andrew Charron
Sidan tog 0.07 sekunder att ladda.